Paprika fajok - AniroL Chili

Tartalomhoz ugrás

Paprika fajok

Öt faját termesztik szerte a világon, rengeteg változattal:

● Közönséges paprika (C. annuum)
● Cserjés paprika (C. frutescens)
● Kínai paprika (C. chinense)
● Bogyós paprika (C. baccatum)
● Szőrös paprika (C. pubescens)

Közönséges paprika

A közönséges paprika vagy termesztett paprika egy közismert félcserjés évelő zöldség és fűszernövény, amely a Capsicum
(paprika) nemzetségbe tartozik. Latin neve Capsicum annuum L. (capsis= „csípés”, annuum = „egynyári”), ami egyrészt a termése csípős ízére utal, másrészt arra, hogy évelő volta ellenére általában csak egy évig szokták termeszteni. Népies elnevezései: kerti bors, magyar bors, törökbors, pogánypaprika, veres bors.
Őshazája Közép- és Dél-Amerika; Európában a spanyolok kezdték termeszteni. Magyarországon a napóleoni háborúk idején terjedt el, mivel a tengerzár a paprika behozatalát lehetetlenné tette.
A közönséges paprika táplálkozási értéke nagy, mert sok benne az értékes összetevő és sokoldalúan felhasználható. Csípősségét a kapszaicin nevű vegyület okozza, amely a néhány nem csípős fajtából hiányzik is. A paprikák csípősségét hagyományosan a Scoville-skálán (SHU egység) és az annál objektívabb „ASTA csípősség-egységben” nagy teljesítményű folyadékkromatográfiával mérik.
A C-vitamin-tartalma 100 mg/100 g, de egyes fajták beérett termésében a 300 mg-ot is elérheti. Előnye, hogy savanyítva is megőrzi C-vitamin-tartalmát, ezért téli fogyasztása mindenkinek javasolt. Tartalmaz még illóolajat, cukrot, pektint, ásványi sókat, A, B1, B2-vitamint is. A sokféle karotinoid nemcsak festékanyag, de tápértékük is fontos.
Termése felfújt bogyó.

Paprikafajták

A közönséges paprika vad változata a mexikói vadpaprika (Capsicum annuum var. aviculare vagy Capsicum annuum var. glabriusculum). Az ebből származó termesztett fajták összefoglaló neve a Capsicum annuum var. annuum, de többségük külön változatokba is sorolható. A két fő termesztett változat a csemegepaprika és a fűszerpaprika

A közönséges paprika néhány ismertebb egyéb fajtatípusa:
Étkezési paprikák:  Csemegepaprika (Zöldpaprika, Cubanelle paprika, Kaliforniai paprika, Bell paprika, Pimiento paprika vagy spanyol paprika)
Paradicsompaprika

Fűszerként használt paprikák:
- Fűszerpaprika :
- Olasz fűszerpaprika vagy pepperoni
- Chili paprikák: (Új-mexikói, Poblano, Pasilla, Jalapeño, Viaszpaprika, Serrano, Dundicut, Cayenne)
- Mexikói vadpaprika (piquin,chiltecpin)
A trópusi vagy szubtrópusi égövön termesztett csípős termésű fűszerpaprika-fajtákat összefoglaló néven chili paprikáknak nevezik. A Kárpát-medencében termesztett hagyományos magyar fűszerpaprikából (pirospaprika) készül a magyar konyha fontos ízesítő- és színező szere, a fűszerpaprika-őrlemény.

Cserjés paprika

A cserjés paprika (Capsicum frutescens)
a világ trópusi tájain leggyakrabban termesztett paprikafaj. A Kárpát-medencében fagyérzékenysége miatt csak egynyári növényként nevelhető.
Dél- és Közép-Amerikában őshonos. Malagueta nevű félvad változata máig feltételezett eredeti termőhelyén, az Amazonas medencéjében él. Legismertebb változatát, a tabasco paprikát az 1840-es évek elején, Mexikóban nemesítették ki, és onnan vitték át Louisianába, ahonnan a tabasco-szósz kifejlesztése után robbanásszerűen terjedt el szerte a világon.
Ágai a többi paprikafélénél sűrűbbek; legtöbb változata 30–120 cm magasra nő meg. Megnyúlt, hegyes levelei többnyire kb. 5 cm hosszúak. Termése a közönséges paprikáénál többnyire csípősebb; csípőssége többnyire a 30 000–50 000
Scoville-egység (SHU) tartományban mozog. A mintegy 2,5 cm hosszúra növő, hegyesen csúcsosodó termés átmérője kb. 1 cm. Színe éretlenül zöld, majd sárga; az érett paprika élénkvörös. Egy-egy bokor akár száznál több paprikát is érlelhet; a termések jellemzően felállóak.
A faj leghíresebb képviselője a tabasco paprika, amit főleg a tabasco-szószból ismerünk (ez többek közt a Bloody Mary koktél nélkülözhetetlen összetevője).
A faj több változatát a chili paprikák közé sorolják és többnyire nyersen vagy porítva forgalmazzák.
• afrikai madárszem (madárbors vagy afrikai ördögpaprika)
• malagueta
• thai paprika vagy siling labuyo
• tabasco paprika
• angkori napkelte – Kambodzsában terem
• Naga Jolokia
• démonvörös paprika

Kínai paprika

A kínai paprika a burgonyafélék családjába tartozó növényfaj. Az elnevezés megtévesztő, ugyanis ez a faj éppúgy Dél-, illetve Közép-Amerikából származik, mint a többi paprikaféle.
A fajták nagy különbözősége miatt nincs tipikus alkatú kínai paprika. Magasságuk 15-től 120 cm-ig változik; de néhány évelő változat a trópusokon akár 2,5 m-re is megnőhet. Szára elágazó, általában ovális, mintegy 15 cm hosszú és 10 cm széles, rendszerint ráncos leveleinek színe a halványtól a közép zöldig változik.
Az egyes változatok termésének mérete az apró bogyótól a méretesebbig változhat, és ízük is sokféle: lehet édes, enyhe, csípős vagy halálosan erős. Chilikhez használt változataik habanero gyűjtőnév alatt futnak, és a legcsípősebb paprikák közé tartoznak (100–350 ezer Scoville-egység). Minden más chilitől jellegzetes, trópusi gyümölcsös ízük is megkülönbözteti őket
A kínai paprikákra nagyon jellemző egyfajta gyümölcsös, a leginkább a sárgabarackéhoz hasonlító aroma.
Karibi változata a Scotch Bonnet a végén általában laposabb, sapkaszerű; a nevét is innen kapta. A vége sokszor visszahajlik, behorpad.
Mivel az ennyire csípős paprika érintése akár égési sebeket is okozhat, ezért többnyire védőkesztyűben szüretelik. Főzés közben sem árt az óvatosság: a forró zsiradékból felszálló csípős gőz erősen irritálhatja a nyálkahártyát és különösen a szemet.
A C. chinense termően keresztezhető a C. annuummal, beporozható a C. frutescens-szel és a C. baccatummal, de nem keresztezhető a C. pubescens-szel.

Bogyós paprika

A bogyós paprika paprikafajt Dél-Amerikán kívül csak kevesen ismerik, mert termesztése nem vált divattá. Ottani elnevezése Aji's, ami egyszerűen csak chili paprikát jelent. Rengeteg különböző aromájú, formájú és méretű változatát termesztik. A bogyós paprika az erősebb (csípősebb) chili paprikák közé tartozik. A közönséges paprika (Capsicum annuum)Cayenne paprika nevű fajtája és más chili paprikák mellett a bogyós paprika változatainak őrleményéből is készítik a cayenne-i borsot.

Szőrös paprika

A szőrös paprika Közép-Amerika hegyvidéki területeiről származik. Szőreivel állítólag a hideg ellen védekezik. Az inkák legelőször ezt a paprikát vonták termesztésbe: már 8000 éve ültették.
Ide tartoznak a rocoto vagy rocotillo paprikák. Ezek nem számítanak túl csípősnek (1500–2500 Scoville-egység), ám annál zamatosabbak.
A termesztett paprikák közül egyedül ennek a fajnak a virágai lilák. A termés változatos alakú: lehet fura göcsörtös vagy kerekded is. Emiatt körte- és almapaprikának is hívják (de semmi köze a magyar almapaprikához).

Vissza a tartalomhoz