Jalapeno - AniroL Chili

Tartalomhoz ugrás

Jalapeno

A legnépszerűbb az összes chili közül!

Scoville egység (SHU): 2500 – 8000

Csípőssége megegyezik a hegyeserőssel
Származási hely: Mexikó

A Jalapenot általában még azok is ismerek, akik még csak ismerkednek a chilik világával. Hírneve miatt a laikus chilikedvelők azt hiszik róla, hogy nagyon csípős. De valójában a Scoville skála alján helyezkedik el 2500 – 8000 SHU-s értékével. Ez szinte elenyésző érték az igazán csípős chilik 1.000.000 SHU feletti értékéhez képest.

A Jalapeno nagyjából tökéletes csípőséget biztosít azoknak, akik szeretik a csípős ételeket, de nem akarják az ízlelő bimbóikat hosszabb időre kiütni. A Tex - Mex konyha alapja, de előszeretettel használják a thai- és a spanyol konyhában is. A Jalapenot elsősorban még zöld állapotába fogyasztják. A beérett piros Jalapeno kevésbé csípős, mint a zöld. Különféle saláták és pikáns szószok nélkülözhetetlen alapeleme, de elsősorban a salsa szószokhoz használják fel.
Nevét a Mexikói Veracruz állam béli Xalapa városról kapta, ahol hagyományosan termesztik, elsősorban a Papaloapan folyó medencéjében. Érdekesség, hogy az 1986-os mexikói labdarúgó-világbajnokság kabalafigurája egy ottani hagyományos viseletben megjelenő Jalapeno volt.
A Jalapenot jelenleg Mexikóban több mint 160 négyzetkilométernyi területen termesztik. Ehhez hozzá jön még az Egyesült Államok a dél-nyugati államaiban Texasban és Új-Mexikóban (amelyek Mexikóval határosak), 22 négyzetkilóméter. Ezzel a világ legnagyobb mennyiségben termesztett chilije a Jalapeno.

Vissza a tartalomhoz