Hol termelünk chilit - AniroL Chili

Tartalomhoz ugrás

Hol termelünk chilit

Magyarország legdélebbi településén, a Baranya megyei Beremenden.

Beremend földrajzilag a Nyárád-Harkányi sík közepének déli részén fekszik, a Villányi hegység déli előterében. A Nyárád-Harkányi sík Magyarország déli határvidékének egyik kistája, a Nagyalföldhöz sorolt Drávamenti-síkság része. Így noha a Dunántúlon helyezkedik el, mégis az Alföldhöz tartozik.
A község fölött magasodó (eredetileg 174 m magas) beremendi Szőlő-hegyet egy keskeny, 5-10 m relatív magasságú, É-D irányú, sáncszerű löszhát köti össze a Szársomlyó (442 m) keleti peremével.
A település voltaképpen a hegy közvetlen déli előterében, egy ÉNY-DK-i tengely mentén helyezkedik el. E tengelytől délre lapályos, alacsony (90-100 m) magasságú süllyedékterület (Dráva-mellék) található. A településtől délre, mintegy tíz kilométerre érhető el (horvát területen) a Dráva.
Pozíció Magyarország térképén

Baranya megye hazánk egyik legjellegzetesebb éghajlatú vidéke, amely megmutatkozik pl. a korai kitavaszodásban, a hosszú őszben, a viszonylag enyhe télben, a csapadékjárásnak bizonyos szubmediterrán jellegű vonásában, továbbá a vegetációban. Hazánk éghajlatának kialakításában — a napsugárzáson kívül — a légáramlások útján a kontinentális, atlanti-óceáni és földközi-tengeri befolyások is érvényesülnek. Baranya megye éghajlatának egyik jellegzetességét elsősorban az adja meg, hogy a földközi-tengeri hatások erősebben érvényesülnek.
A Villányi-hegység felfogja a mediterrán cirkulációs hatásokat. Az egész megye területén a fagyos napok, téli és zord napok száma országszerte a legkevesebb, a nyári, hőség- és forró napok száma pedig a leggyakoribbak közé tartozik. A tavaszi utolsó és az őszi első fagyok által határolt ún. fagymentes időszak — a kultúrnövények zavartalan tenyészideje — 2000 óra körüli, tehát országosan is a leghosszabb fagymentes időszakú terület. A téli napok száma a területen igen kevés, 20-25 között változik. A nyári napok száma amely elsősorban a kultúrnövények minimális hőigényével vethető össze 70-80 nap között változik.
Villányi-hegység déli előtere a tenyészidőszakban elégtelen nedvességű, mérsékelten száraz terület, ahol a nyár mérsékelten forró. Meleg terület, ahol a szárazföldi hatások még erősebben érvényesülnek. Ez az éghajlati körzet Baranya megye legmelegebb része, hazánk igen meleg dél-alföldi területével mutat rokon vonásokat. Sugárzási adottságai kedvezőek, hőigényes növények termesztésére alkalmas.
A térség talajtípusa: csernozjom barna erdőtalaj. A pleisztocén időszakban
kialakult lösz és löszszerű lejtőüledék képezi a megye területének legnagyobb részén a talajok anyakőzetét. Laza szerkezetéből és mészben való gazdagságából adódóan könnyen aprózódik és mállik, ezért rajta mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, s ezért termékeny talajtakaró jött létre. Humuszos szintje jó szerkezetű, morzsalékos mull.

Vissza a tartalomhoz