Habanero - AniroL Chili

Tartalomhoz ugrás

Habanero


Scoville egység (SHU): 100.000 - 350.000
Hegyeserőshöz képest: 12-140-szor csípősebb

Valamikor régen a habanero tartotta a csípősségi világrekordot, de mára már nagyon sok új nemesítésű fajta megelőzte. Ez azonban ne tévesszen meg senkit. A habaneronak még így is a extra csípős chilik között van a helye.

Milyen csípős a habanero?

A habanero a Scoville skálán a valóban erős paprikák szegmensében tartózkodik, ha összehasonlítjuk a legcsípősebb hegyeserőst legenyhébb habaneroval, a habanero 14-szer csípősebb.

A Habanero nevének jelentése „havannai” arra utal, hogy a Karib-térségből származó chiliről van szó. De nem. Ez a chili az Amazonas régióból származik, pontosabban Peruból, de ma már mindenki úgy ismeri, mint mexikói paprikát, ugyanis a legnagyobb termőterülete a Yucatán-félszigeten van. Nagy mennyiségben termesztik továbbá dél-amerikai és közép-amerikai országokban, valamint az Egyesült Államok délnyugati részén.

A habaneronak komoly régészeti múltja is van. Egy mexikói régészeti ásatáson találtak egy háziasított habanerot, ami több mint 8500 éves.

Habanero Red

termés színe: piros
erőssége: 250.000-400.000 SHU

A "Habanero"!!!

Antillais Carribbean Habanero

termés színe: piros
erőssége: 250.000-400.000 SHU

Ez az egyik legaromásabb Habanero fajta. A Habanero és a Scotch Bonnet keresztezésével lett kifejlesztve. Nagy piros, lédús gyümölcsöket nevel. Tenyész időszaka más chilikhez képest is hosszú.
Vissza a tartalomhoz