Habanero
Scoville egység (SHU): 100.000 - 350.000
Hegyeserőshöz képest: 12-140-szor csípősebb
Valamikor régen a habanero tartotta a csípősségi világrekordot, de mára már nagyon sok új nemesítésű fajta megelőzte. Ez azonban ne tévesszen meg senkit. A habaneronak még így is a extra csípős chilik között van a helye.
Milyen csípős a habanero?
A habanero a Scoville skálán a valóban erős paprikák szegmensében tartózkodik, ha összehasonlítjuk a legcsípősebb hegyeserőst legenyhébb habaneroval, a habanero 14-szer csípősebb.
A Habanero nevének jelentése „havannai” arra utal, hogy a Karib-térségből származó chiliről van szó. De nem. Ez a chili az Amazonas régióból származik, pontosabban Peruból, de ma már mindenki úgy ismeri, mint mexikói paprikát, ugyanis a legnagyobb termőterülete a Yucatán-félszigeten van. Nagy mennyiségben termesztik továbbá dél-amerikai és közép-amerikai országokban, valamint az Egyesült Államok délnyugati részén.
A habaneronak komoly régészeti múltja is van. Egy mexikói régészeti ásatáson találtak egy háziasított habanerot, ami több mint 8500 éves.
Habanero Red
termés színe: piros
erőssége: 250.000-400.000 SHU
A "Habanero"!!!
Antillais Carribbean Habanero
termés színe: piros
erőssége: 250.000-400.000 SHU
Ez az egyik legaromásabb Habanero fajta. A Habanero és a Scotch Bonnet keresztezésével lett kifejlesztve. Nagy piros, lédús gyümölcsöket nevel. Tenyész időszaka más chilikhez képest is hosszú.