Cayenne
Az ezermester
Scoville egység (SHU): 30.000 - 50.000
Hegyeserőshöz képest: 4-20-szer csípősebb
A modern konyhában különleges helye van a cayennek. Általában szárított formában egy őrlő malomban. Szinte minden ételhez alkalmas, amelyhez chili kell. De kiváló chilis olajhoz, ecethez, szószokhoz is.
Tehát milyen csípős a cayenne?
Ez egy közepesen csípős chili. Átlagban 12-szer csípősebb, mint a hegyeserős.
A legtöbben pehely vagy por formában ismerik. A valódi alakja egy thai chili forma: vékony, hosszú (akár 10-15 centi), és görbe. Zöldből pirosra érik.
A legtöbb chilihez hasonlóan Dél-Amerikából származik. Elnevezése egy Francia Guyanaban lévő városra utal.
Miért a cayenne?
A cayenne csípősebb, mint a jalapeno, de még az önmagában is fogyasztható kategória.
Íze nem a chinense fajták trópusi gyümölcsökre hasonlító íze, hanem tiszta paprika íz.
A cayenne sokoldalúan használható szinte minden ételhez, legyenek azok levesek, pizzák, húsok, előételek és akár desszertek. Felhasználásának sokszínűsége vetekszik a jalapenoéval.
Összegezve megállapítható, hogyha nincs cayenne a konyhában, akkor ott komoly kulináris hátrány keletkezik.