Chili és Levendula - AniroL Chili

Tartalomhoz ugrás
< class="imPgTitle" style="display: block;" itemprop="headline">Klónozás frissitve
AniroL Chili
Közzétette itt chili ·
Tags: klónozásfrissitve

A chili paprika szaporítása dugványozással.
Erre a műveletre akkor lehet szükség, ha nincs vetőmagunk az adott fajtából, de rendelkezünk egy egészséges növénnyel, vagy ha a magvetésnél gyorsabban kell palánta.
A chili magok csirázási ideje néhány fajtánál akár egy hónap is lehet, a dugványozásnál ennyi idő alatt már meggyökeresedett, több lombleveles növényünk van. A magról történő szaporítással szemben ennek a módszernek másik előnye, hogy az eredetivel genetikailag azonos növény jön létre. Így a keresztbe porzásnak még a lehetősége sincs az egymás közelében lévő növények között.
A legtöbb chili folyamatosan nő, ezért ha előre tudjuk, hogy dugványozni akarunk, akkor metszéssel fokozottabb növekedésre lehet bírni a chilinket. A metszési helyek megválasztásával több új, erős hajtás jön létre, amik alapjai lesznek a dugványozásnak. Valamint a metszéssel levágott hajtás végek is kiváló alanyok.
A törzsről növő lágyszárú négy – hat levéllel rendelkező ágacskát éles ollóval – késsel levágtam. A szárat a nagyobb vágási felület miatt ferdén vágtam el. A nagyobb vágási felület miatt könnyebben gyökeresedik meg. Ha van kéznél gyökeresedést elősegítő por akkor célszerű a vágást belemártani. Az alsó leveleket érdemes eltávolítani, mert ha hozzáérnek, a vizes felülethez akkor könnyen elrothadnak és az az egész folyamatot veszélyeztetheti.
A korábban beáztatott kertészeti perlitbe elültettem a növényt. A perlites poharat előzőleg az alján kilukasztottam. A beültetett poharakat én vízbe állítva tárolom, így a perlit annyi vizet szív fel amennyit csak tud. Ha van rá lehetőség érdemes folpackkal takarni az egész ültetvényt, ezzel állandó magas páratartalmat biztosítva.
A perlit saját tömegének sokszorosát tárolja vízből, a növény számára felvehető táplálék viszont nincs benne, így folyamatosan ellátja a chilit folyadékkal. Tápanyagra a növénynek nincs szüksége ilyenkor, sőt kifejezetten káros, mivel ha tápanyaghoz jut, akkor a lombozat fejlesztéséhez kezd, tápanyagmentes környezetben viszont gyökeret növeszt.

Egy hónap múlva:

A dugványozott növényeket kivettem a perlitből. Minden növény megfelelő nagyságú gyökeret növesztett. Az egyiken kinyílt egy virág és több bimbó is van!!!!
A növényeket átültettem földbe és mostantól a magról keltekkel együtt kezelem őket.
A kísérlet mindenképpen eredményes volt, hiszen a tíz darab alanyból kilenc gyökeret növesztett.Söt még ki is virágzott egy Coffee Bean!

Nincs hozzászólás

Vissza a tartalomhoz